KANAMORI-SENSEI op schoolreis door Nederland - op 3-12 september 2012

 

 

 

 

 

 

 

Toshiro Kanamori komt naar Nederland. De 65-jarige Japanse leraar is bekend geworden vanwege zijn rol in de documentaire Children Full of Life uit 2003, een film die alleen op YouTube al miljoenen keer is bekeken en in vele internationale onderwijskundige programma’s wordt gebruikt.

Mr. Kanamori reist de eerste week van (3-12) september door heel Nederland en meer dan 4000 mensen gaan hem ‘live’ ontmoeten. Het reisschema is op de site
www.hetkind.org beschikbaar.
|
 
Fenomeen
Toshiro Kanamori is een fenomeen, zeker toen een kleine negen jaar terug de DVD ‘Children full of life’ verscheen over het werk van deze bijzondere leraar een beeldverslag van de dagelijkse praktijk met zijn kinderen van groep 6 in het Japanse Kanazawa. Mr. Kanamori blijkt een inspirerende, authentieke leerkracht die tegen de conservatieve Japanse stroom in verbondenheid creëert met zijn leerlingen. Toshiro Kanamori ontving in 1997 een onderwijsprijs voor zijn werk en filosofie. Een gesprek met hem is een indringende, emotionele belevenis. Hij beschrijft essenties van zijn handelen en de verantwoording ervan.

Achter deze link vindt u de film.

Als één van ons niet gelukkig is, is niemand het
Kanamori wil kinderen die zelf kunnen denken en goed voor zichzelf en voor anderen zijn. Vanuit zijn cultureel historisch besef, het zicht op maatschappelijke tendensen en een studie van de ‘vrijdenkers’  formuleerde hij zijn waarden en waarheden.

Kanamori weet als geen ander dat omstandigheden veranderen en vaak niet te bepalen zijn. Twee kinderen van hem stierven als baby. Hij raakte niet verbitterd, maar besefte dat het leven waardevol is en het de moeite loont om het zo gunstig mogelijk te beïnvloeden. Écht genieten en gelukkig zijn is het hoogst haalbare.

Omdat aandacht voor en inleven in elkaar ‘op het rooster staan’, kan Kanamori zijn levenslessen naar zijn leerlingen dan ook in één zin uitdrukken: “Als één van ons niet gelukkig is, is niemand het.”

De Kanamori-week
De komst van Toshiro Kanamori maakt in Nederland veel los. Meer dan 30 onderwijsorganisaties wilden hem graag ontvangen. Het resulteerde in een ‘schoolreis’ langs vijftien steden. Met elkaar zorgen we voor een week vol inspiratie en een ander perspectief op onderwijs, met het kind en zijn eigen ontwikkeling als uitgangspunt.

Mr. Kanamori bezoekt schoolleiders, leraren, opleidingen, bestuursraden, onderwijsadviseurs en natuurlijk kinderen. Hij geeft lessen, verzorgt lezingen en ontmoet een aantal bekende en betrokken Nederlanders. In het weekprogramma delen we inzichten en goede voorbeelden, voeren we discussie en zetten we stappen op weg naar een voor kinderen goede onderwijspraktijk.

Onderwijskrant en boek
In die lijn wordt er een speciale onderwijskrant (online en hard-copy) uitgegeven. Deze speelt een verbindende rol en zal aan ongeveer 15.000 geïnteresseerde mensen gratis worden verstrekt. Het zal een collectors-item worden.

Daarnaast is het boek ‘‘Inochi no kyokasho’  (Leerboek voor het leven) van Kanamori naar het Nederlands vertaald, de officiële presentatie van dit levenswerk vindt in deze bijzondere week plaats. Ondertitel: De fundamentele kracht die we op school en thuis willen kweken’.

Media
De komst van Mr. Kanamori trekt veel aandacht, ook van regionale en landelijke media. Heeft u interesse om verslag te doen van deze happening, dan kunt u contact opnemen met hetkind en onderzoeken we de mogelijkheden. Tijdens alle dagactiviteiten is er ruimte voor pers, mits tevoren aangegeven.

Onderwijsprijs
Toshiro Kanamori studeerde pedagogiek en filosofie aan de faculteit Sport van de universiteit van Kanazawa. Hij is een van de weinigen die na de tweede wereldoorlog de lijn van de ‘vrije leerkrachten’ heeft voortgezet. Hij constateerde dat relaties verhardden en dat het aantal schooluitvallers en zelfdodingen in Japan schrikbarend toenam. Hij werd als filosoof uitgedaagd om met kinderen te gaan werken en geïnspireerd door met name de Zwitserse armenopvoeder en onderwijsvernieuwer Pestalozzi. Hij vertaalde diens zienswijze naar de Japanse context.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De komst van Mr. Kanamori naar Nederland is mogelijk gemaakt op initiatief van HETKIND.ORG i.s.m. met Ingrid Helsloot van de Stichting Checkitin! 

Voor algemene informatie en toelichting kunt u zich wenden tot:

Ingrid Helsloot   06-51665411  i.helsloot@hetkind.org
Rob van der Poel 06-50877487
r.vanderpoel@hetkind.org

Of algemeen
kanamori@hetkind.org